Dec 15, 2008

delir festiv

Vine Crăciunul? Zdaiseama?
Ai ocazia să fii un om mai bun, să dăruieşti din ce-ai strâns de-a lungul anului de la ceilalţi, să ierţi şi să uiţi, măcar până după Revelion.

Dar de ce nu faci asta în fiecare zi? Aaaa, nuuu, înţeleg. Nu poţi face asta zilnic pentru că altfel nu ar mai fi sărbătorile atât de speciale. ;)) Nu ai mai avea motiv să aştepţi cu sufletul la gură cele două mari date de Resetare a Conştiinţei, cele două Sărbători Legale pentru credincioşii de orice religie deopotrivă.

Cum ţi-ar fi viaţa fără Paşte şi fără Crăciun? Prea plină, te asigur. Nu ai mai avea când să te prefaci pios şi să îţi duci conştiinţa la curăţătorie. Ai avea prea mulţi bani neirosiţi pe imense mese de mâncare. Nu ar exista gândul ăla din ceafă care ţipă la tine: ”cumpără, fraiere, cumpără! că mâine nu mai e!”

Păi nu? De cel puţin două ori pe an Sistemul rulează piesa aia cu It's the Final Countdown şi te face să crezi că după Ziua C nu mai e nimic.

2 milenii omenirea a ţinut repetiţii anuale pentru 1999, sfârşitul lumii. În '99 a făcut-o lată. Degeaba. Anii care au urmat omenirea a tot încercat să invoce Sfârşitul. Eu cred că în fiecare an suntem mai aproape de El. Uită-te la ştiri şi o să vezi că aproape am perfectat ritualul.

Păi nu? De câte ori nu ai auzit expresia ”A venit Sfârşitul!!!” când ai intrat într-un hypermarket în preajma sărbătorilor?

Ce-i mai fain e că în unele auzi pe fundal o muzică tehno repetitivă care te face să crezi că totul e contracronometru şi că oricând poate apărea un arbitru să fluiere finalul sesiunii de cumpărături şi să îţi dea cartonaş roşu dacă atingi şi al 3lea pateu.

De ce nu eşti mai des un bun samaritean, filistinule? Sau nu e la modă să fii în contracurent cu masele? Du-te să mori de nerăbdare în trafic, să mori de inaniţie aşteptând îngropat în mâncare la casa de marcat.

De ce îţi trebuie o ocazie specială să cumperi cuiva un cadou? Trebuie să îţi semnalizeze cineva asta? ”Pssst! Bă! Nu ştiu dacă ai observat dar ultimele luni ai avut pe cineva special lângă tine. I-ai acum ceva. Da' numai de data asta că dup'aia se învaţă”.

Eşti un credincios fervent al Capitalismului. Semnului dolarului să îţi atârne de gât şi semnul euro să îţi stea pe mătanie. Vino să sărbătoreşti Crăciunul alături de dolofanul ăsta roşu cu cadouri. Hai mă! Toţi o facem! \m/Ştiai că de Crăciun se aliniază planetele?


PS: Dacă nu ai avea un copac măcelărit în sufragerie ai şti măcar că e Crăciunul?

9 comments:

 1. Oamenii sunt prinsi in vraja obiceiurilor pamantesti si uita care e adevarata semnificatie a Craciunului...Toti avem nevoie de lumina!

  ReplyDelete
 2. Un Craciun fericit! Si toate visele tale sa se implineasca!!!

  ReplyDelete
 3. adevarat...Lumina e singura la care ar trebui sa ne uitam adica Isus Hristos care s-a nascut pt. noi ca sa ne mantuiasca...sper sa putem privi macar de anul asta incolo adevarata insemnatate a Craciunului, nu cumparaturi si impodobeli trecatoare! imi place cum te-ai exprimat...true, true:P

  ReplyDelete
 4. Mai, eu nu am un copac macelarit in sufragerie si tot stiu ca a venit Craciunul, si stiu ce inseamna Craciunul... pentru mine. :)

  ReplyDelete
 5. Scuza-ma dar copacul meu este ecologic (a.k.a. de plastic , si il recomand tuturor. Intr-un mod bizar ma pot atasa de el si il pot vedea in fiecare an...cel natural moare si plang :( )

  In legatura cu planetele , am inteles ca se aliniaza de Craciun , dar odata la muuuuuulti ani.

  E lunga povestea dar nu inteleg niciodata de ce de Craciun, Paste etc trebuie sa fim mai buni, dam la cersetori, daruim celor din jur si avem o alta atitudine fata de restul anului. Mai degraba ne-am preface ca in fiecare zi e Craciunul. Nu vreau sa folosesc cuvantul "ipocrizie"....asa ca ma abtin :P

  ReplyDelete
 6. Eu nu dau la cerșetori nici de Crăciun nici de Paște. Nici nu sunt bun cu ceilalți.

  Da, sunt nașpa. Dar înainte să mor mă pot mândri că nu am fost fals în viață.

  ReplyDelete
 7. Sunt in concediu de sesiune. :D
  Urmeaza sa postez ceva pe la sfarsitul saptamanii.
  Thanks for giving a damn.

  ReplyDelete
 8. I have a carutz of damns. You're welcome :)

  ReplyDelete

Stay a while and listen...or type.