Mar 17, 2009

scoala a coborat in strada

Am auzit zvonuri cum că numărul de ore şcolare săptămânale va fi redus pentru elevii patriei.
Asta înseamnă mai puţin sport şi mai puţine limbi străine. Super! Să nu ne putem mişca şi să nu putem cere ajutor celor de afară.
Şi am mai auzit că ministerul vrea să elimine logica din programă. Ciudat. Credeam că a fost eliminată de mult.


8 comments:

 1. :)eu am facut generala într-o şcoală cu numărul 19;irelevant pentru ca poza e din bucureşti.but it brought back memories aşa că nu am putut să mă abţin :D

  ReplyDelete
 2. Remarcabila inteligenta ta lexicala si autoironia simpatica. Pentru ca pe deasupra esti si student la relatii publice te invitam sa faci parte din stafful festivalului ZIUA BLOGGERILOR BUCURESTENI. Intra pe ZBB-2009.RO si daca te pasioneaza proiectul trimite-ne um mesaj ca sa te putem invita la biroul nostru. E linga Piata Univedrsitatii.
  Alex.Horia;coordonator
  alexhoria@yahoo.com

  ReplyDelete
 3. Daca luam in considerare calitatea anumitor ore de limbi straine dar mai ales capacitatile lingvistice ale celor care predau aceste ore, excluderea din programa pare mai degraba un serviciu adus elevilor sau o curmare a unei suferinte fonetice mult prea profunde. Eu unul as scoate in mare graba si limba romana din programa. Pana la urma, sa fim seriosi, acordul nu este o necesitate cand Liviu Pustiu' isi blesteama dusmanii cu o inflacarare vecina cu nebunia. Literatura clasica sau romaneasca nu e nici ea o nevoie profunda. Atata timp cat ne incarcam memoria, si asa obosita, cu trendurile din perioada asta si cu noile magazine de la Mall, nu mai este loc si pentru un Rebreanu, Preda, Eminescu, Bacovia. Cat despre logica, sa dam Cezarului ce-i al Cezarului...tata e "bastan", imi ia masina "sucarita", eu agat "pasarici" misto la Bamboo ca sa apar in Libertatea sau cel mai "smen" la OTV. Logic nu? Eu nu sunt mare sportiv dar daca as fi, sincer acum, sa fim rezonabili, la "Fitness Club" sau mai nou la "Wellness Club" transpiri mai "High-class", decat in curtea scolii sau doamne fereste in sala de sport a liceului. Asta numai daca nu esti cine stie ce copie bizara de majoreta la Cupa McDonald's.

  ReplyDelete
 4. Misha, te mai apucă şi pe tine, câteodată, inspiraţia. :)) Interesantă recenzie negatoare. Ce-i drept, n-am mai intrat de mult în contact cu cineva care încă mai e la şcoală.

  ReplyDelete
 5. nici eu cu unul care nu s-a inscris vreodata la liceu. Dar e o experienta interesanta. ;)

  ReplyDelete
 6. Nu e atat de rau. Sunt cam multe ore si cam multi profi care predau orice altceva in afara de logica la orele de logica, de filosofie la filosofie, de romana la orele de romana sau chiar de engleza sau franceza la respectivele ore. Din punctul meu de vedere si latina si logica pot fi scoase din programa fluierand. Desi am facut doi ani de latina, nu am stiut niciodata mai nimic dar aveam media 10. Ca si ceilalti. Si nu am folosit in nici un moment al existentei mele ulterioare latina si nu mi-a lipsit necunoasterea ei. Logica poate fi foarte usor asimilata intr-un capitol la matematica. Oricum nefericitii de la mate-info au ore de logica matematica. Deci e o dublura fara sens. Pe de alta parte, la socio-umane stiintele exacte sunt superficial tratate, asta din amintirile mele, in care pe undeva are loc rezolvarea ecuatiilor de gardul II in clasa a 12-a drept cea mai complexa problema.

  La orele de sport mandrele au aproape toate scutire si fetii frumosi obosesc dupa jumatate de ora de fotbal, asta daca joaca si nu stau la barfa. Prin urmare este lipsita de sens mentinerea sportului in program, daca se mentine politica scutirilor.

  Limbile straine, adica engleza, ca pentru celelalte e nevoie de scolire mai intensa, este invatata o data cu calculatorul sau telefonul. Nu-mi fac probleme in ce proveste folosirea englezei la un nivel bun. Dar ma ingrijoreaza necunoasterea limbii romane in randurile profilor de romana din licee...

  ReplyDelete
 7. Ştii, asta credeam şi eu despre engleză: că toţi ştim de la computer, telefon etc. Dar mi-am dat seama, la facultate, că foarte multe persoane au probleme mari cu limbile străine, chiar şi cu engleza.
  Chiar şi cu româna.
  Cu logica şi filosofia, iar ai dreptate. Sport făceam mereu dar în 4 ani de latină n-am învăţat nimic. Idem italiana, unde am avut vreo 7 profesoare.

  ReplyDelete
 8. Tot timpul se fac experimente, se mai mira de ce generatiile devin din ce in ce mai inculte. Inca de cand eram eu in clasa intai, educatia a fost intr-o continua "reforma". Evident, fara rezultat si care a ametit si va ameti lumea in continuare. Mi-e mila de frati-miu ca e inca a 10-a. M-a cam socat treaba cu reducerea numarului de ore de limbi straine. Dar atata timp cat nu exista niste profesori care sa ti le predea ca lumea la scoala si in liceu, oricum nu se obtin rezultate. Fiind studenta la limbi straine am ajuns sa observ gradul de cunoastere al acestora cel putin in randul colegilor. Si pot spune ca engleza nu e chiar atat de bine stapanita pe cat se crede. Punctul slab, surprinzator, nu e vocabularul, pentru ca pe acesta ti-l formezi in timp, ci gramatica, oho si inca cum poate pune asta probleme unora. Si nu e neaparat vina elevilor, ci a calitatii orelor dupa cum am mentionat. Plus ca multi de abia asteapta sa li se reduca numarul de ore de limbi straine (ca deh, franceza e "nashpa" si o invata aia mai poeti, germana e grea, italienii ne urasc asa ca de ce sa facem pe "l'italiano vero" etc.)si se multumesc sa spuna ca engleza le ajunge desi acum e mare lucru sa stii macar 2, daca nu mai multe limbi straine.

  Tin si acum minte ce traumatizata era aia de latina si pana la urma tot 9-10 dadea. Parca. Dar la partea cu trauma sunt sigura. Nu prea am ramas cu nimic din orele lui Eftei pentru ca prefera copiatul din carte. Orele de italiana ar fi fost cu adevarat folositoare daca nu schimbam atatea profesoare. Cred ca le-ai numarat bine, vreo 7 au fost. Toate o luau de la inceput si tot in pom ramaneam cand luau decizia extraordinara de a pleca.

  Asa ca, da, de acord sa se reduca numarul de ore dar nu cum le apare lor in vis. Hehe, si sa-i vad cum renunta la posturi. Oricum la noi sunt in programa mult mai multe ore decat in alte tari, iar la facultate sistemul Bologna e sublim, dar materia tot nu s-a condensat.

  Felicitari Cata pentru blog si fotografii. Bafta in continuare! :)

  ReplyDelete

Stay a while and listen...or type.