Oct 29, 2010

Govora Revizitată

    Ca să mai afli puțin despre Govora, lectură obligatorie.

    Luna trecută mi-am făcut iar drum pe acolo, prin ploaie și ceață. O zi ideală pentru genul de poze pe care le aveam în minte. Bine, nu aveam în cap un concept anume. Vroiam doar să văd dacă mai funcționează mașina. : >

   Dacă ești cât de cât familiarizat cu orașul, știi că mai vin vara turiști la tratament balnear. Rezerve de apă sulfuroasă. Dar cine-ar veni toamna, prin ploaie și ceață, într-un oraș care doarme de atâția ani? În anumite aspecte, chiar seamănă cu Silent Hill. :))Am urcat pe scări ca să ajung sus, pe platforma sanatoriului pe care ți l-am arătat în primul link.Parcul e împânzit de copaci foarte înalți și mai multe specii de conifere. Din cauză că e umezeală și multă umbră, o să găsești mai multe tipuri de paraziți crescând pe ei.Poți să vezi mansarda sanatoriului printre copaci. E destul de înaltă încât să-ți sară în ochi contrastul dintre roșul țiglei și verdele din jur. Și-ți zic sigur că acolo locuiesc niște lilieci destul de mari.Frunzele cădeau și atunci. Îți poți imagina ce culori găsești acum pe toate gardurile?
De când vizitez orașul ăsta, mereu m-am întrebat unde duce cel mai nordic drum. Pentru că e pietruit, pornește din cel mai înalt punct urbei și continuă să urce și să urce. Așa că de data asta am pornit în expediție. Și ceață. Urcă mult, se unduiește și solicită motorul și-așa obosit al bătrânei Dacii. Peste un deal, în spatele meu, ajungi în altă comună.Pe la mijlocul drumului am dat peste un lac. Acoperit. Verde. Și peste o SuperCiupercă. Proporțiile sunt înșelătoare, dar era una dintre cele mai mari pe care le-am văzut vreodată. Și am văzut destule. :))Pe drumul spre casă, am ocolit și m-am dus pe un deal pe care îl vizitez destul de des. Se vede bine și Govora și zona mea, dar mereu mi-a fost destul de greu să capturez prin cameră exact felul în care se vede totul. Citim. Perseverăm.

  Nu e ultimul post pe care o să-l vezi de acolo.

8 comments:

 1. Se pare că acest ultim efort mi-a adus distincția de ”o, tu, maestru al textelor explicative”.

  Geo Bogza, Calistrat Hogaș, păzea! :>

  ReplyDelete
 2. Toamnă în toată puterea... imaginilor. :)

  ReplyDelete
 3. Fenomenale pozele! E incredibil cat de frumos poate arata un oras ruinat locuit in majoritate de oameni cu mintile la fel de ruinate. Si cele din pavilionul de bai mi-au placut foarte mult, cladirea asta nu a incetat sa ma uimeasca dintr-a 9-a cand am pus prima data piciorul in ea. E oribil felul in care au lasat-o sa se degradeze. Btw, I belong to Govora so i know every piece of it, in perioada in care stateam acolo permanent l-am numit alcatraz, e incredibil cat de prizonier si de singur poti sa te simti daca stai prea mult acolo. Great work!

  ReplyDelete
 4. Bună, Alexandra.

  Mereu mă entuziasmez când cineva din Govora ajunge la posturile astea și se regăsește în ele. E exact ce mi-am dorit când am început să postez pe net.

  Și mereu mi-am zis că o să revin în sanatoriu, să încerc să fac niște poze, să văd cât s-a schimbat el și cât am evoluat eu. Still haven't gotten around to that.

  Aș vrea să-l refacă și să-l promoveze, să-și revină și să câștige din turism. Locul este genial și pădurea din jur îl ajută foarte mult. Dacă doar l-am promova cum trebuie.

  Mulțumesc pentru comentariu, Alexandra.

  Să ai o seară faină.

  Cătălin

  ReplyDelete
 5. Catalin,

  Ce ai surprins tu nu este sanatoriu, ci holul balilor din parc.
  Sanatoriu pt copii sau sanatoriu este actualul hotel Belvedere care se gaseste in afara parcului.

  O zi buna,

  Un govorean

  ReplyDelete
 6. comuna despre care vorbeai mai sus e defapt un sat si se numeste "Curaturi" iar lacul acela este asa tot timpul

  ReplyDelete
 7. In fiecare zi redescopar oraselul meu natal. Are un farmec aparte, un farmec care nu-l lasa sa se piarda si sa dispara din inimile celor care am crescut aici.
  Ma reincarca cu mult pozitivism si voie buna de fiecare data cand ma intorc in vacante.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Am fost săptămâna asta prin el, dar doar pentru câteva ore. Îmi place că reconstruiesc și renovează. Noua promenadă are potențial.

   o să mă reîntorc curând să fotografiez. A trecut prea mult timp.

   Delete

Stay a while and listen...or type.