Nov 20, 2010

Radio Ric - iPod Românesc   Întrerup programul obișnuit pentru o scurtă lecție de istorie.

   Aici ai radioul portabil RIC 2. Are o singură cască și nu prea multe funcții dar a fost produs în România de către Electronica prin 1985. Au mai produs și RIC 3. Chiar și un mini-Ric, negru, cu breloc și lanternă (cam prin 87).

   Cred că pe atunci costa în jur de 400-500 RON (raportat la salariul vremii) și erai invidiat dacă-l aveai.

    Alb, hip, preț pe măsură -iPod? :))

edit: o să citez ce tocmai a scris un respectabil Anonim în comentarii.

Anonymous
 January 9, 2013 11:35 AM
O parte din ele au fost construite la Patirlagele ,judetul Buzau,la o sectie auxiliara uz Electronica din Pipera.CTC-ul se facea la Bucuresti dupa care mergeau in comert si la noi si in strainatate.Se vindea afara cu 3$ iar la noi cu 100 lei.Avea acordul direct pe bara de ferita iar sonorul avea 2 trepte.Auditia se facea in casca de ureche importata din Japonia,si functiona cu o baterie R6 chiar 3 luni.Au venit ordine de sus si productia a fost mutata la Iasi la Tehnoton unde si-au batut joc de el si la aspectul cmercial sila schema.Asa ca nu s-a mai vindut si nu a mai mers la export.In ani de virf se fabricau 15000 bucati marca Electronica si tot nu se facea fata cererii.Erau f. bune,se putea tine intr-un buzunarel la camasa si ascultai toate posturile rominesti si straine.Il puteai lua la pescuit, in autobus,in salon la spital in cinematograf la scoala la facultate si nu deranlai pe nimeni.”

9 comments:

 1. Nu stiu de ce, dar in prima faza am vazut un iepuras, cartoon like.

  ReplyDelete
 2. iuuui si eu am m mostenit unul.nu stiu daca era exact marca asta,dar era mi si rosu si tot din anii 8o ..

  ReplyDelete
 3. :)) am avut si eu unul....ce fascinat eram de el :)

  ReplyDelete
 4. Mi-am adus şi eu aminte de curînd de al meu: http://www.cyberculture.ro/blog/2010/12/13/craciunurile-mele-radio-ric-si-pijamale/ . Foarte bună fotografia, mulţumim!

  ReplyDelete
 5. Nu avea cum sa fie 500 de lei, cred ca mai degraba in jur de 50-100. Tin minte ca am avut mai multe pentru ca se stricau repede si nici nu te invidia nimeni pentru ca aveau toti puradeii. La mine la scoala mai degraba aveau cei mai parliti (ca mine) securistii aveau walkman.

  ReplyDelete
  Replies
  1. walkmanurile erau rare,iar din vreo 30 copii 2,3 aveau ric

   Delete
 6. costa aproximativ 147 lei,la un salariu muncitoresc de 2800 lei.au fost si niste modele pe rosu numite ,,eva''

  ReplyDelete
 7. O parte din ele au fost construite la Patirlagele ,judetul Buzau,la o sectie auxiliara uz Electronica din Pipera.CTC-ul se facea la Bucuresti dupa care mergeau in comert si la noi si in strainatate.Se vindea afara cu 3$ iar la noi cu 100 lei.Avea acordul direct pe bara de ferita iar sonorul avea 2 trepte.Auditia se facea in casca de ureche importata din Japonia,si functiona cu o baterie R6 chiar 3 luni.Au venit ordine de sus si productia a fost mutata la Iasi la Tehnoton unde si-au batut joc de el si la aspectul cmercial sila schema.Asa ca nu s-a mai vindut si nu a mai mers la export.In ani de virf se fabricau 15000 bucati marca Electronica si tot nu se facea fata cererii.Erau f. bune,se putea tine intr-un buzunarel la camasa si ascultai toate posturile rominesti si straine.Il puteai lua la pescuit, in autobus,in salon la spital in cinematograf la scoala la facultate si nu deranlai pe nimeni.

  ReplyDelete
 8. Am avut si eu prin 1984 cred. Acum incerc sa promovez aceste gadget uri romanesti intr-un catalog online. Am pus pe pagina gadget uri ale momentului si gadget uri vechi produse in Romania.
  Daca voi putea achzitiona un RIC, voi pune si tutoriale video.
  http://www.gadget-magazin.ro/content/11-radio-ric

  ReplyDelete

Stay a while and listen...or type.