Jun 20, 2011

Redescoperă România 5: Salina Praid și Muzeul Pălăriilor de paie de la Crișeni

  A trecut deja săptămâna destinată explorării și m-am întors #dinromania. Ritmul a fost intens, susținut, cu maximum cinci ore de somn în nopțile favorabile. :D

  Per ansamblu, a fost o experință formidabilă care s-a terminat mult prea repede. Dar despre asta voi scrie într-un post viitor.

  Acum descriu mai pe larg ziua a cincea. Care a început cu decolarea caravanei #dinromania din Sovata și oprirea la salina Praid.


Ca să ajungi în subteran îți cumperi bilet pentru autobuz și cobori pe șoseaua-galerie până la o adâncime de aproximativ 2.5 kmOdată ajuns în stația de jos, trebuie să-ți scanezi cartela, să treci prin turnantă și să cobori mai multe seturi de trepte. Ajută dacă le cobori în fugă după ce rămâi în spatele grupului ca să faci poze doar cu scările.

O bună parte din Salina Praid e destinată tratamentului medical. Este (fără exagerare) plină cu copiii veniți să se vindece de boli pulmonare, în special astm.

Una dintre sălile subterane interconectate, dotată cu spații de joacă și alte accesorii.

Apoi o sală adiacentă transformată în altar și spațiu de rugăciune, completată cu scaune și vitralii.

Pe drumul spre următorul obiectiv am dat peste câțiva localnici aflați la ananghie. Deși aveam experiența unui eveniment asemănător din ziua anterioară, de data aceasta mașina a fost prea mare s-o putem reașeza pe șosea.

Muzeul Pălăriilor de Paie de la Crișeni a fost următoare oprire.Pe lângă variatele modele de pălării, curtea este înțesată cu plăcuțe care indică localitățile de proveniență ale vizitatorilor.

În magazinul de suveniruri găsești mai mult decât pălării.


Cea mai mare pălărie de paie din lume, cu greutatea de 2.65kg și diametru de 2m.


A fost o zi mai relaxată decât altele. Așa că șoferii noștri au decis că-i momentul oportun să oprim pe malul lacului Bezid pentru o scurtă baie. O meritam, că doar era cald. Redescoperă România este un proiect Petrom, împreună cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul Național al Țăranului Român.

Dacă vrei să vezi și restul posturilor mele din seria Redescoperă România, selectează tagul #dinromania.

No comments:

Post a Comment

Stay a while and listen...or type.