Nov 8, 2011

La Lilieci

    Sâmbătă m-am pierdut câteva ore într-o peșteră din Dobrogea. Timp petrecut mult mai bine decât să petrec tradiționala după-amiază în fața monitorului.

    Am fost invitat de Petrom să ajut la monitorizarea populației de zburătoare din Peștera Liliecilor, ghidat de către domnul profesor Victor Gheorghiu, de la Institutul de Speologie ”Emil Racoviță”, și membrii Oceanic Club Constanța. 

     Înconjurat de așa mulți doctori, nici eu, nici ceilalți voluntari Petrom nu ne-am pus vreun moment problema că ar fi vreun pericol în a coborî sub pământ, într-o peșteră colonizată de lilieci. Dar am cerut totuși o cască de protecție. Am îndoit-o zdravăn de vreo două ori în tavanul foarte scund, deci dă-mi voie să mă felicit pentru o alegere bună.

    Acum, ce trebuie să reții tu de aici e că liliecii sunt principalii prădători ai insectelor nocturne, iar numărul acestor mamifere scade constant din cauza utilizării pe scară largă a insecticidelor și deciziilor noastre: de la intrare până în adâncul tunelurilor am strâns peste 5kg de PETuri. 4 mormane. În peșteră. Mai mult respect nu strică.În fundal se vede intrarea principală, singura sursă de lumină naturală din peșteră.

Domnul profesor Victor Gheorghiu își pregătește echipamentul.

Să  nu te lași înșelat de spațiile deschise din cadre. Au fost rare. Și motivul pentru care apar mai des în poze e că de multe ori trebuia să-mi pun camera în rucsac să mă pot strecura prin coridoare înguste și crăpături orizontale prin pereți.

Liliecii dormeau agățați de tavan, impasibili la murmurul de sub ei.

Au fost mai multe ocazii când a trebuit să ne ajutăm între noi ,să urcăm pante alunecoase sau să ne luminăm calea. Câteva căzături, câteva lovituri în cap (eu :D), dar toată lumea a ieșit teafără.

Pe drum, membrii Oceanic Club au notat mai multe detalii despre exemplarele întâlnite în subteran. Aici, un liliac este verificat pentru muște parazite.


La final, îi mulțumesc colegului explorator-redescoperitor, Andrei Zdetovețchi, pentru companie și ajutor.


2 comments:

Stay a while and listen...or type.