Nov 3, 2011

Redescoperă România 5: Sâmbăta de Sus, Mănăstirea Brâncoveanu, Vâltorile Lisei și Castelul Bran

 Ei bine, final.

Nu doar finalul ediției 5 din Redescoperă România, ci și finalul proiectului.

Și vreau să mulțumesc Anei Bulgăr, Ancăi Bundaru și lui Bobby Voicu pentru ...mai tot. Și mai vreau să mulțumesc tuturor Colegilor săritori pentru că au fost o companie senzațională. Mergeeeem mai depaaarteee, colegiii!!     În ultimele zile din excursie am stat la un hotel din Sâmbăta de Sus, lângă Făgăraș. Și-ntr-o zi am plecat la drum cu Diana Năstase, Dragoș Asfatei și Alex Dima, într-o peripeție fotografică. Fiind fix după o masă mult prea copioasă, nu am reușit să ne mobilizăm destul de repede cât să prindem soare în văile râului prin care urcam.


La întoarcere, lângă hotel, ne aștepta Mănăstirea Brâncoveanu de la Făgăraș. Plină de turiști, am reușit să prind câteva cadre mai puțin aglomerate exact după asfințit.
Eram sigur că locul are mult mai mult potențial așa că m-am întors dimineața următoare. Credeam că mă întorc la răsărit, dar am uitat că se modificase ora în timpul nopții deci cea mai bună lumină se evaporase deja.


Și-am zis că-i chiar ok să iau scurtătura prin pădure înapoi spre hotel.
Pe drumul de întoarcere am oprit la un atelier de covoare din Lisa, unde materialul este încă prelucrat cu ajutorul vâltorilor și angrenajelor mobilizate de apă curgătoare.

Roata din interior e mișcată printr-un sistem de benzi și roți acționate de apa curgătoare de afară.


Micul Grifon, unul dintre numeroșii motani ai atelierului.

Continuând drumul spre București, am oprit în Bran pentru un bulz copios.

În depărtare se vede Castelul Bran. Dar consider că această ultimă poză făcută în Redescoperă România are un rol simbolic foarte important. Cred că vei înțelege unde bat dacă pretind că proiectul-fenomen e reprezentat metaforic de castelul din petecul de pădure luminată la apus.
Nu mai am nimic de zis. E și așa destul de greu să spun că se termină. Toate cele bune.


Toate articolele mele din Banat și Transilvania le găsești aici, pe blog. Și Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

No comments:

Post a Comment

Stay a while and listen...or type.