Nov 1, 2011

Redescoperă România 5: Muzeul Satului Astra din Sibiu, Biserica Evanghelică Fortificată din Cisnădie și Cetatea Făgărașului

    Aici ai postul retroactiv despre ziua a3a din Redescoperă România, proiectul care și-a propus să-ți arate ce-i mai fain de vizitat prin țară.

    Ei bine, ziua asta n-a început deosebit de special față de precedenta: iar m-a prins răsăritul treaz, butonând pe laptopul fără mouse. N-am poze cu el. O să le mai vezi doar dacă sunt ridicol de reușite. Altfel, de-acum în colo, m-oi rezuma să absorb fenomenul din priviri.

   Am plecat de la hotelul din Sibiu să vizităm Muzeul Satului Astra. Nu-i prima dată când ajung aici, și-am și experiența tizului din București, dar lumina de acolo era fantastică.


Puțin după răsărit, soarele proiectează raze la unghiul potrivit pentru reflexii acvatice; cea mai bună perioadă pentru foto.

Am fost triplu binecuvântat: să am cer senin, frunziș colorat și polarizator la îndemână. Mai lipsea doar frișca de pe prăjitura asta triplu strat. :D
Mi-au plăcut întotdeauna morile vechi, pentru modul simplist în care folosesc apa să învârtă roți. Energie continuă. 

Moară pe piloni? Casă în copac? Cum să n-o iubești?

Dacă nu mă înșel, anexa din față este o vâltoare pentru prelucrarea textilelor și a altor materiale. O să urmeze un articol despre ele zilele următoare.

Construcțiile muzeului sunt foarte bine integrate în peisaje.

După muzeul Astra, am mers în Cisnădie, să vizităm Biserica Evanghelică Fortificată care tronează pe colină.

Taman când îngenuncheam în stradă pentru un unghi mai bun, am observat Dacia 1300 cum vine spre mine de pe o stradă lăturalnică și-am pândit-o până a ajuns în punctul perfect pentru compoziție. O singură poză a fost de ajuns. Trebuie să mă și feresc. :))

Cetatea are originile prin secolul al XII-lea, dar transformată în stil romanic prin secolul al XV-lea și fortificată de abia prin secolul al XVI-lea.

Doamna Bell, ghidul cetății, este una dintre cele mai cumsecade persoane și cunoaște toate detaliile edificiului. Dânsa mi-a explicat despre turnul pentru șuncă din incinta bisericii. Mi s-au aprins ochii cu gândul la bacon. :))

Prin secolul trecut, a fost descoperită o comoară ascunsă într-o încăpere camuflată în pereții bisericii. Peretele de lemn se dă la o parte și intri prin cărămidă într-o nișă-seif.

Biserica Evanghelică mai adăpostește o orgă uriașă, primită ca donație de la un alt templu religios desființat în trecut.

Am urcat apoi în clopotnița înaltă de ~33m. M-am aplecat pe fereastră mai mult decât ar fi sănătos ca să pot prinde un unghi mai bun pentru vederea de sus a caselor din Cisnădie.

Clopotnița este adăpost pentru mai multe clopote acționate mecanic la ore precise. Eram lângă ele când au sunat pentru ora fixă.

Coborârea pe pământ mi-a ridicat mai multe probleme decât urcatul. Tot atingeam scările abrupte cu rucsacul din spate. Ambele mâini pe balustradă!

Chiar ar trebui să-i faci o vizită când mai vizitezi Sibiul. E la doar 14 km depărtare. O să-ți placă orașul.

Curând după am ajuns în Făgăraș, la timp pentru o masă copioasă și o porție strașnică de apus.

Actuală casă pentru Muzeul Țării Făgărașului și Biblioteca Municipală, cetatea Făgărașului este situată în centrul orașului, înconjurată de apă și ziduri.

Construită între secolele XIV -XVII, este una dintre cele mai mari cetăți din România și din Europa.

Ultimul cadru, peste colțul cetății, îți arată Catedrala Făgăraș înconjurată de schele, asemenea unui templu thailandez. (în viziunea mea, cum ar veni :D)

Revin cu poze de la Sâmbăta de Sus.

Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

6 comments:

 1. Ne-am dat pe HDR ai? Ce lentile ai folosit si cate expuneri/cadru?

  ReplyDelete
 2. Andrei, deloc HDR. Nici măcar expuneri multiple. Găsesc lumină bună, nimeresc expunere ok și un singur fișier raw îmi permite toată flexibilitatea de care am nevoie.

  Cel mult filtru nd în postproducție și fill light localizat. Dar cred că cel mai mult ajută preproducția și polarizatorul.

  Obiectivul e un Nikon 16-85.

  ReplyDelete
 3. Foarte frumoase, felicitari :)

  ReplyDelete
 4. Mulțumesc, Radu.
  Critica e oricând bine-venită de la un coleg fotograf. :]

  ReplyDelete
 5. Ce-i drept unele texturi arata de parca ar fi expuse de mai multe ori, dar acuma ca ma uit mai bine da e numai din RAW. Eu am un Canon 15-85,dar din pacate nu am body full frame ca tine:(

  ReplyDelete
 6. Am un D7000 care are tot factor de crop. De abia D700le e full-frame. :]

  ReplyDelete

Stay a while and listen...or type.