Dec 5, 2011

unde nimereștiE despre nesiguranță. Și despre planuri. Și despre cum nu știi și nu poți.

Când ești de-o șchioapă te-ntreabă ce vrei să te faci când o să te faci mare? Explorator gastric? Arheolog urban? Pompier spațial? A, da? Ce frumos! Și continui să crezi că-i posibil.

Și încă e. Dar de acolo-ncoace o să tot auzi că nu-i.  Ba că ești mic, că ești mare, că ești prost, că ești prea deștept, că ești fată, că ești băiat. Nu te-ncolonezi în șanțul pre-săpat al așteptărilor?: te duci sigur pe calea dezamăgirii. Da' hai, lasă, că-ți facem o favoare. Îți sufocăm puțin speranța idealizată, că nu-i bine să zbori prea sus, că te perpelești. Na...n-o să fii fericit, dar măcar o să ai o slujbă, o siguranță, o perfuzie cu salină.

Derulează vreo 20 de ani. Și-acum țopăi în plasa ta de siguranță. Te lăfăi în ceva aseptic, curat, simplu și anost. Îi spui slujbă. E comodă. Dar nu te-ai simțit niciodată mai pierdut.

Șanse foarte mari, dacă citești ce scriu aici, să fii încă destul de tânăr încât să-ți permiți o schimbare. Sacrifici energie și confort. O faci acum. Cu fiecare mâine-i mai greu. Și-o să fie greu și după. Dar ce-i combustibil mai bun decât o luptă grea, împotriva morilor de vânt, în numele unui ideal?

Ce să faci? Cum să faci? Ce-i potrivit pentru tine? Nu știu. Poate vrei lumea-ntreagă.  Sau poate o căsuță cu miros de miere caldă ți-e de ajuns. Poate vrei să înoți în aur. Sau poate ți-e de ajuns să-mparți salariul cu un necunoscut. Și poate o să afli acum. Sau poate peste câteva decade. Dar vei afla. Tu vei afla. Nu căuta să aflu eu în locul tău.

Și complic totul când îți zic că poate acum nu-i momentul să te răzvrătești. Poate trebuie să aștepti. Tu. Dar nu aștepta prea mult. Sau poate nu. Confuzie generalizată.

Mama spune că acum ne trăim cei mai frumoși ani. Dacă îi cheltuiești nefericit, ce-ți mai rămâne? Croaziera post-pensionare, cu un corp prea bătrân să suporte temperatura și o atitudine prea cinică și acidă să permită firului de fericire să prindă rădăcină. O fi timpul să revizitezi ideile copilului din tine?


ps: poză făcută în Hârșova, martie, cu 400dul. Nepostată din cauză de nu_știu. Protagonistă: Andu.


edit pe 15.04.2012:  trebuie să citești un articol foarte bun pe o temă asemănătoare: Don't work. Be hated. Love someone.

edit pe 04.04.2013: The Busy Trap - despre vina timpului liber

7 comments:

 1. Felicitari! Multi oameni ar avea nevoie sa citeasca aceste randuri...

  ReplyDelete
 2. well said!
  uite si legatura mea cu ce ai scris aici:
  http://taceresisperanta.blogspot.com/2011/12/abtmbcn.html

  :) I don't know if you find it relevant or not, but for me it is!

  ReplyDelete
 3. Ce ironic! sa explorezi acest blog din placere, iar el sa te gaseasca in refugiul tau construit stangaci in fata oricarei manifestari a realitatii (inca neacceptate). Sa te ia de mana printr-o simpla postare si sa iti arate frumos si subtil un ceas ce nu se opreste.
  Sa-i vorbeasca partii vii din tine si sa-i aminteasca responsabilitatea de o are.

  Si mai ironic e ca doua dintre cele trei referinte sa fie acum de negasit.
  Pai in cazul asta, incercam schimbarea aceea si fara, nu? Sa zicem multa bafta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu știam c-au dispărut articolele. Păcat. Chiar întregeau articolul.

   Poți să-ncerci să te ferești, dar n-ajută. Mai bine începi de-acum să te miști. Asta am învățat peste ani.

   Delete
 4. De ferit nici vorba, incapatanarea e destula cat sa incurajeze niste primi pasi, fie ei si palizi.

  Sa nu o iei ca pe o lauda, ci mai degraba ca pe un fapt, insa ai un merit. Ai inspiratie si la randul tau inspiri pe altii.
  Si pentru asta iti multumesc!

  ReplyDelete
 5. întotdeauna mi-a plăcut cuvântul ăsta, ,,răzvrătire". nu știu cum s-a întâmplat să găsesc postarea asta într-un moment în care am tras aer în piept, am renunțat la confort și m-am aruncat în gol. sunt încă în cădere, dar sper să-nvăț să aterizez cât mai repede.
  bănuiesc că articolul despre care vorbeai e acesta:
  http://alittlenudge.wordpress.com/2010/04/29/dont-work-be-hated-love-someone/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Chiar acela, da.

   Și-ți urez spor în noua cale. ^_^

   Delete

Stay a while and listen...or type.