Apr 15, 2013

Balonul lui OzÎn martie, filmul Grozavul și Puternicul Oz a avut premiera în România. Și-n cinstea lui au fost organizate câteva zboruri cu balonul, la care am fost prezent pentru documentare.

Dacă mai trebuia menționat, ăsta a fost unul dintre joburile mele mai... exotice.


Primula zborob a fost singurul cu soare. Am mers în sud, pe Șoseaua Alexandria, până pe Aerodromul Clinceni.

07:10 și tocmai avem răsărit. Echipa tehnică ancorează pânza de nacelă. E frig și iarba-i acoperită de brumă.


07:38 - după ce a fost întinsă și vânturată cu elicea din stânga, pânza lungă de 30 m este umflată cu aer cald de la cele două arzătoare cu propan. Zgomotul și căldură degajată sunt exact cum îmi imaginez răsuflarea unui dragon.

Nu ți-ai dat seama cât înseamnă 30m lungime. Nici eu, până n-am intrat prin supapa de evacuare din creștetul balonului și-am văzut scena asta. Pentru că da, tot ce vezi aici e în INTERIOR.


E un sentiment suprarealist să șezi într-o bulă caldă de lumină difuză.

07:41 - balonul începe să se ridice.

Pilotul trebuie să fie atent constant la comportamentul balonului pentru că efectul arzătorului se vede cu întârziere. Înainte de decolare, preocuparea lui principală este să mențină pânza verticală, dar să nu-l încălzească prea tare înainte de îmbarcarea pasagerilor.


07:48 - decolare.

Am zburat la a treia decolare, dar într-o după amiază cu ploi la orizont și fără soare.


Pilotul nostru aranjează interiorul balonului.
 
Nu cred că am conștientizat cu adevărat ce urma să fac până când pământul a început să se-ndepărteze de mine. Undeva pe la 50m altitudine, eram fericit dar și @____@

Prin nori mai răzbate câte o rază de soare.

Răsuflarea Dragonului, resimțită-n ceafă o dată la 20 de secunde. Când tăcea, auzeam păsările din copacii din jur și animalele din gospodăriile de sub noi.

 
Undeva aproape de capătul drumului, la aproximativ 40 de minute de la decolare. Noaptea a venit curând după.


Și-n final de povestire, vreau să le mulțumesc prietenilor piloți de la www.inair.ro pentru că sunt foarte pricepuți, pentru buna dispoziție și pentru cursele off-road. Și pentru că mi-au răspuns la toate întrebările. :D

No comments:

Post a Comment

Stay a while and listen...or type.